'Pluktuin': witte vlieg en tuinschatten

Onze tuin is op dit moment in de pré-overgang. Nu alle honderden buxusplantjes zijn uigeroeid door de buxusmot en de restanten inmiddels zijn verwijderd heeft de natuur vrij toegang tot het kale zand. Her en der nog een plant maar met het snoeien van de bomen werden ook de metersdikke hagen aan het eind van de tuin uitgeroeid. Dit alles omdat we zinnen op een nieuwe tuininrichting waarvan de richting nog niet helemaal duidelijk is. 

De natuur wacht niet op zo'n een tuinplan. Die trekt zijn eigen plan. En werd het zwarte zand binnen enkele weken compleet groen. Weelderig groen. Heb je daar last van? Nee, het groeit toch ver van je bed en kleurt mooi...en eens is het uitgebloeid en gegroeid. Dan is het tuinplan vast klaar en verwijder je de wildernis.

En voor dat nieuwe tuinplan ben ik alvast wat groen uit zaad aan het opkweken. Binnen in huis, in potjes. Kregen die jonge plantjes last van witte vlieg. Besloot ik ze buiten af te spuiten met sopwater.

Liep daarna even de tuin in. Plukte één van de vast duizend onkruidexemplaren uit de tuin...en werd omgeven door een wolk van witte vliegjes!

Daar komen die kleine monsterstjes vandaan! Uit de tuin. Is de oplossing voor mijn tere zaailingen snel gevonden: al dat onkruid uit de tuin verwijderen...

Ik ben geen tuinvrouw: schoffelen, harken en alles waar een steel aan zit of lijkt op tuingereedschap wordt door mij gemeden. Ik ben van het fijne geduldwerk: op blote knieën in de tuin zitten en plantje voor plantje, met wortel en al, uittrekken. Met blote handen plukken. Dat is op zich dan weer wel een heerlijk werkje om te doen. Omdat je dan de echte tuinschatten ziet: prachtige kleine wilde plantjes (haast zonde om te verwijderen), kevers, slakken, pieren, rupsen, torretjes, bijtjes, wilde vruchten, prachtige takjes, bladskeletten, spinnenrag, een verloren veer, een leeg slakkenhuis en meer. Minder leuk is het 'prikkeldraad': brandnetel. Of van die plakplantjes: geen idee hoe dat spul heet maar het voelt heel onaangenaam aan je handen. 

Maar goed, plukken van het onkruid is de enige manier om van de witte vliegplaag te worden verlost. En er valt nog veel te plukken. 

Maar er verschijnen al 'kaal geplukte' delen in de tuin:

De mooie wilde bosframboos (of is het een andere vrucht?) laat ik staan. Heerlijk voer voor de vogels. 

Eén opmerkelijk feit: de slakkenpopulatie is flink geslonken. Omdat er al heel wat Hosta's vorig jaar door mij uit de tuin zijn geplukt. Wat dan ook meteen zijn weerslag heeft op de kikkerbevolking in de lekke putring. Die slakkenliefhebbers hebben het dit jaar toch al extra zwaar want (vermoedelijk) is de scheur in het beton deze winter nog verder gescheurd. Blijft er nauwelijks water in de poel staan. Zitten ze nu op het droge. Is hun eierleg- in het nog natte voorjaar lagen er hopen dril in het kleine laagje water in de poel- verloren gegaan door de droogte. Ondanks inspanningen om geregeld gieters water in de poel leeg te plenzen. Best heel zielig voor ons putvolkje. De komende winter de put schoonmaken en de scheuren repareren. In de hoop dat de kikkers, ondanks de belabberde omstandigheid van nu, het volgend voorjaar toch weer terugkeren naar deze plek.

En na een paar uur flink plukken in de tuin mag ik genieten van mijn gevonden tuinschatten: een schattig bosviooltje (ga ik drogen voor het herbarium-boekje), een prachtig houtje, een verloren veer. En heel leuk: het bewijs hoe uit een walnoot een nieuwe boom groeit! Dit geval past niet in het herbarium. Ga ik dat ding op een andere manier drogen... Hoe de walnoot uit de boom van de buren in onze tuin kwam? Vraag dat maar aan de twee eekhoorntjes die geregeld in de tuinen zijn te vinden!

Tot babbelzzz

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl