Werken met wol en sop

Het eerste lesblok van de opleiding tot viltkunstenares zit erop. Niet dat ik een viltkunstenares wil worden: ik volg de opleiding uit interesse voor het viltambacht. Ik dol ben op wol en in eerste instantie een verdieping in creativiteit zoek. En dat laatste gaat zeker lukken!

Voorafgaande aan de eerste werkweek heb ik dagen met mijn handen in de wol, het sop en water gezeten. Soms met de handen in mijn haar: hoe krijg ik nette rechte randjes en scherpe hoekjes in mijn viltlapjes? De eerste oefenexemplaren werden rampzalige flodderlapjes! Toch bekeek ik het positief: het daagt je uit tot een beter resultaat. En vilt ik ijverig verder. Oefening baart kunst. Uiteindelijk was het resultaat verre van perfect maar toch vele malen strakker....

En dan volgt de werkweek. Spannend! Hoe word je huiswerk beoordeeld? Wie zijn je medestudenten? Hoe is het om met de groep aan het werk te gaan? En wat gaan we doen?

Over dat laatste mag ik niet veel vertellen. Ook geen foto's tonen. Want ook voor een toekomstige studente moet zo'n eerste werkweek een verrassing blijven. Wat kan ik wel zeggen? De medestudente, de vrouwen - we weigeren te luisteren naar de aanspreektitel 'dames' - zijn echt leuk. We delen de passie: dat geeft al een band. De gastdocenten zijn professioneel en weten je creativiteit te prikkelen. Al zoveel geleerd....(ja sorry, wat precies mag ik hier niet vertellen).

Hoe leuk was het om te horen dat één van de gastdocenten het vilten heeft geleerd van een dame die hier uit het dorp komt!  

En wat waren de opdrachten leuk om te doen. Soms hadden die niets met wol of vilt te maken. Wel alles met onderzoek, potlood, papier, compositie en het creatief proces zelf. Heerlijk.

Het was een zo'n leuke werkweek. Dynamisch, creatief, ontdekkend en lerend. En wat was het een heerlijk gevoel dat ik op dat laatste dag een lapje voorvilt maakte met - naar mijn maatstaven- bijna perfecte strakke randen! Het geheim? Geduld, veel geduld. Met liefde de wol zacht beroeren en kroelen. 

En zo zie je maar dat vilten een ambacht is. Veel handwerk vergt. Natuurlijk kun je ook snel vilten: met de nodige kracht en veel rollen vilt de wol snel. Alle kanten op. Maar alleen met beleid én heel veel geduld kun je die wolvezels echt naar je hand zetten.

Ik kocht nog een boek van een van de gastdocenten. Van Ria. Het enige boek van haar dat ik nog niet had. Ze schreef er een mooie persoonlijke tekst in: een mooi aandenken aan een leuke dag. Een dag waarop ik nieuwe technieken leerde en waar ik later zeker nog ga experimenteren.

Het was een leerzaam, uitdagend, inspirerend maar ook een geweldig leuke en onvergetelijk eerste lesblok met eerste werkweek. Buiten was het heet. Binnen ook. Met water, zeep, wol en drupjes zweet werden de opdrachten volbracht.

Nu ben ik weer thuis. Met veel huiswerkopdrachten. En kijk uit naar blok 2. Dat wordt een blok vol kleur!

Tot Babbelzzz

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl